top of page

Romatolojik Rehabilitasyon

​

                Hareket sistemini tutan hastalıklar “Romatizmal Hastalık’ veya kısaca “Romatizma “ olarak adlandırılır. Bu baÅŸlık altında baÅŸta eklemler olmak üzere, kaslar, tendonlar, kemikler, eklem baÄŸları ve omurga gibi günlük yaÅŸantımızla ilgili tüm hareketleri yapmamıza olanak saÄŸlayan doku ve organlarımızı etkileyen aÄŸrılı hastalıklar anlaşılmalıdır. Ancak genel anlamıyla romatizma deyince akla öncelikle eklem hastalıkları gelir. Eklem romatizmaları sayıca çok fazla ve çeÅŸitlidir. Yaklaşık 300 kadar romatizmal hastalık olduÄŸunu söyleyebiliriz. Bunların her birinin tanı ve tedavi yöntemleri farklı olmakla birlikte hepsi için geçerli bir takım genel prensiplerden söz etmek mümkündür.

                Romatolojik hastalıklar, tedavilerinde son zamanlarda çok etkili ilaçlar kullanılmaya baÅŸlanmış ve yeni cerrahi yöntemler geliÅŸtirilmiÅŸ olmasına raÄŸmen; fonksiyon kaybı sonucunda engelliliÄŸe neden olan durumların başında gelmektedir. Romatizmal hastalıkların rehabilitasyonunda özürlülüÄŸün önlenmesi, hastanın fonksiyonel durumunun korunması ya da daha iyi hale getirilmesi ve böylece hastanın yaÅŸam kalitesinin artırılması hedeflenir.Bu nedenle tıbbi tedavinin yanı sıra rehabilitasyon uygulamalarının mümkün olduÄŸunca erken baÅŸlanması ve tıbbi tedaviyle birlikte yürütülmesi hastanın yararınadır.

               Rehabilitasyon, kiÅŸinin doÄŸuÅŸtan veya sonradan meydana gelen bir nedenle oluÅŸan kalıcı veya geçici yetersizliklerine baÄŸlı olarak kaybettiÄŸi veya kısıtlandığı fonksiyonel kapasitesinin belirlenerek; fiziksel, ruhsal, sosyal mesleki, ve eÄŸitsel açıdan en üst düzeye çıkarmayı hedefleyen çalışmaların bütünüdür. 

 

Romatizmal hastalıkları:

  1. İltihaplı romatizmalar

  2. Kuru (Dejeneratif) romatizmalar olarak iki büyük gruba ayırmak mümkündür.

 

              Ä°ltihaplı romatizmalar, her yaÅŸta görülebilen ve eklemlerde aÄŸrı, ÅŸiÅŸlik, kızarıklık ve hareket kısıtlılığı ile birlikte olan hastalıklardır.Ä°ltihaplı romatizmalar içinde en önemlisi daha çok 30-40 yaÅŸ dolayındaki kadınlarda görülen ve giderek ilerleyen Romatoid Artrit’tir. Bu hastalık genellikle el ve ayaktaki parmak eklemlerinden baÅŸlar, giderek diÄŸer eklemlere yayılır ve günlük yaÅŸantıyı zorlaÅŸtırır. Ä°kinci önemli hastalık ise daha çok erkeklerde görülen ve omurgayı tutan Ankilozan Spondilit’tir. 20-25 yaÅŸ dolayında ortaya çıkar, baÅŸlangıç belirtileri bel fıtığına benzer, hastalık giderek ilerler ve sonraki yıllarda bel- boyun bölgesindeki omurganın kireçlenmesine neden olur.

             Romatizmal hastalık hangi türden olursa olsun, ilk yakınmalar ortaya çıktığı andan itibaren tanıyı koyup tedaviye baÅŸlamak gerekir. Tedavide geç kalınan vakalarda eklemlerde ÅŸekil bozuklukları ve hareket bozuklukları geliÅŸir, bu durum tedaviye daha da güçleÅŸtirir. Bu tip hastalıkların kesin nedeni bilinmediÄŸinden tedavilerinde de bazı zorluklar vardır. Ancak son yıllarda tıptaki geliÅŸmeler paralelinde çok yeni tedavi yöntemleri ve ilaçlar çıkmış, kullanılmaya baÅŸlanmıştır. Bu nedenle en önemli husus hastanın uzman bir hekim tarafından ayrıntılı olarak incelenmesi ve uygulanacak tedavi programının belirlenmesidir.

 

Fizik Tedavinin Amacı

  • AÄŸrı ve hareket kısıtlılıklarını gidermek,

  • Eklem hareketlerini geliÅŸtirmek

  • Kasları güçlendirmek

  • Genel durumu iyileÅŸtirmek

  • YaÅŸam kalitesini artırmak

  • Vücut ağırlığı fazla olan kiÅŸilerin kilo vermesini ve kaslarının güçlenmesini saÄŸlamak

 

              Ä°ltihabi olmayan romatizmal hastalıklar ise daha çok görülür. Orta ve ileri yaÅŸlı hastalar arasında en yaygın olanı tıpta “Osteoartrit” veya “Artroz” olarak adlandırılan ve halk arasında “kireçlenme” olarak bilinen eklem rahatsızlığıdır. Artroz kalça, diz, ayak bileÄŸi, omuz gibi büyük eklemlerin yanı sıra el parmakları gibi küçük eklemlerde de olabilir. Kadınlarda erkeklere göre daha fazladır. Hastalığın asıl nedeni eklem kıkırdağının zamanla incelmesi, aşınması ve sonunda yırtılmasıdır. Buna baÄŸlı olarak aÄŸrı ve hareket zorlukları ortaya çıkar. ÅžiÅŸman ve diyabetli kiÅŸilerde, ağır iÅŸlerde çalışanlarda , sistemik hasatlığı olanlarda daha sık görülür. En önemli belirtisi aÄŸrı olmakla beraber, aÄŸrının ÅŸiddeti iltihaplı romatizmalardaki kadar yoÄŸun deÄŸildir.

              Bu gibi rahatsızlıklar olması durumunda ilk yapılacak iÅŸ uzman bir hekime danışmaktır. Gerekli tetkikler yapıldıktan sonra tedavi planlanır. Artroz tedavisinde ilaçlardan ziyade fizik tedavi ve rehabilitasyonun önemi daha fazladır. AÄŸrıyı azaltmak için basit aÄŸrı kesiciler kullanılabilir.

              Bu tedavilerin hastaların büyük çoÄŸunluÄŸunda ÅŸikayetlerin giderilmesinde yeterli olur. Son zamanlarda eklem içine yapılan ve eklem kıkırdağını güçlendiren enjeksiyon tedavileri de yaygınlık kazanmıştır. Tedavide en önemli husus eklemin daha fazla aşınmasını engellemek için zorlamalardan kaçınmak, her gün düzenli egzersiz ve yürüyüÅŸ yapmak, uzman bir hekimin gözetiminde tedavi gereklerini uygulamaktır.

bottom of page