top of page
PEG veya NG SONDA ile Beslenme

PEG veya Nazogastrik Sonda ile beslenme

Demans/Alzheimer hastalarının beslenmesi,

ÇiÄŸneme/yutma zorluÄŸu olan hastaların beslenmesi gibi. durumlarda yaÅŸlılarımızın beslenmesi farklılıklar gösterir.

Bakım merkezimizde tüm bunlara dikkat ederek diyetisyen onaylı menülerden saÄŸlıklı beslenme programları hazırlarız.

​

PEG Nedir; Perkütan Endoskopik Gastrostomi (PEG), ağız yoluyla gıda alamayan hastaların beslenmesini saÄŸlamak amacıyla bir alternatif yol olarak karın duvarından geçirilen esnek bir tüpün mideye yerleÅŸtirilmesi iÅŸlemidir.

 

Yutma güçlüÄŸü çeken, iÅŸtah problemleri olan, ağızdan yeteri kadar beslenmeyen hastalar PEG’den faydalanabilir. Bu hedefler göz önüne alındığında, Perkütan Endoskopik Gastrostomi tüp kullanımı çok geniÅŸ hasta grubunu kapsamaktadır. AÅŸağıda bu hastalıklar için çeÅŸitli örnekler verilmektedir.

 

• Kulak, burun ve boÄŸaz bölgesinde ya da yemek borusu ve mide kaynaklı bazı tıkayıcı tümörler

• Alzheimer gibi hastalıkların ileri evresinde, Serebrovasküler inme (felç) ya da kafa travması sonrası yutma güçlüÄŸü, yutamama durumlarında ve beyin tümörü, Parkinson hastalığı gibi nörolojik hastalıklarda kullanımı gerekebilir.

​

Nazogastrik tüp uygulaması sık kullanılan bir uygulamadır ve plastik veya silikon bir kateterin burun deliÄŸinden sokulup yutak ve özefagustan geçirilerek mide içerisine yerleÅŸtirmesi iÅŸlemidir. Beslenmenin bozulduÄŸu ya da bilincin kapandığı durumlarda bu yöntemle beslenme desteklenebilir.

bottom of page