Sağlıklı Bakım Hizmetleri
HEMEN BÄ°LGÄ° ALIN
0506 490 80 65
​
​
0541 577 84 64
0541 577 84 66
Nörolojik Rehabilitasyon
Nörolojik Rehabilitasyon, periferik ve merkezi sinir sisteminin hasarlandığı durumlarda yapılır. Travmalar, enfeksiyonlar, yapısal deformasyonlar, dolaşım problemi ile ortaya çıkan inme ve travma sonucu ortaya çıkan omurilik felci gibi gibi nörolojik hastalıklarda, nörolojik rehabilitasyon mutlaka yapılmalıdır. Hastanın yeniden olabilecek en üst fonksiyonel seviyeye ulaÅŸması için birebir egzersiz çalışmaları ve nörolojik rehabilitasyonda yer alan çeÅŸitli ekipmanları kullanarak rehabilitasyon süreci gerçekleÅŸir.
Dünya saÄŸlık örgütü saÄŸlığı fiziksel, ruhsal ve sosyal olarak tam bir iyilik hali ÅŸeklinde tanımlamıştır. SaÄŸlığın bozulmasını sırasıyla hastalık, yetersizlik, sakatlık ve engellilik ÅŸeklinde adlandırılan bozukluklar izler.
Yeterli bir nörolojik muayene ve takip sonucu yapılacak olan nörolojik rehabilitasyon adı altındaki tedavi programı, mutlaka hastaya özgü olmalı ve bu program dahilinde hastanın iyileÅŸme süreci çok yakından izlenmeli ve gerekiyorsa deÄŸiÅŸiklikler yapılmalıdır. Nörolojik rehabilitasyon programı ile hasta bir bütün olarak ele alınır ve fiziksel, duygusal ve sosyal olarak en üst seviyeye getirilmeye çalışılır. Hasta ne durumda olursa olsun rehabilitasyonun ilk gününden itibaren maksimum bağımsızlık seviyesine ulaÅŸmak için iÅŸ-uÄŸraşı terapisi baÅŸlar ve en üst düzey motivasyonla sürdürülür.
Hangi hastalıklarda nörolojik rehabilitasyon yapılmalıdır?
Dolaşım sistemi problemleri: Felç (Ä°nme), geçici iskemik atak, beyin kanamaları,
Enfeksiyonlar: Menenjit, Ensefalitis, Çocuk felci ve omurilik hattında yer alan apseler,
Yapısal, travmatik veya nörömuskuler hastalıklar: Beyin ve omurilik tümorleri, nöropatiler, kas distrofileri (Myasthenia gravis ve Gullian-Barre gibi)
Fonksiyonel hastalıklar: BÅŸaÄŸrısı, Epileptik nöbetler, baÅŸ dönmesi ve nevralji gibi sinir aÄŸrıları
Dejeneratif hastalıklar: Parkinson, MS, ALS, Huntington Kore ve Alzheimer hastalığı
Rehabilitasyon, hastayı yeniden yaÅŸama hazırlayan tıbbi, fiziksel, pisiko-sosyal ve mesleki giriÅŸimlerin toplamıdır. Amacı, fizyolojik ya da anatomik yetersizliÄŸi ve çevreye uyumsuzluÄŸu bulunan bir insanın fiziksel, ruhsal, toplumsal, mesleki, özel uÄŸraşı ve eÄŸitsel potansiyelini en yüksek seviyeye çıkarmaktır. Rehabilitasyon ekibi, FTR uzmanı, nörolog, ortopedist, dahiliye uzmanı, fizyoterapist, sosyal hizmet uzmanı, uÄŸraşı terapisti, konuÅŸma terapisti, psikologdan oluÅŸmaktadır.
BaÅŸlıca Nörolojik hastalıklar;
serebrovasküler olay, kafa travmaları, medulla spinalis yaralanmaları, multipl skleroz, musküler distrofi ve myopati, serebral palsi, poliomyelit, periferik sinir lezyonları, parkinson hastalığı, ALS, polinöropatiler, spinoserebellar dejeneratif rahatsızlıklar ve serebellum rahatsızlıkları, myastenia gravis olarak sayılabilir.
​