Sağlıklı Bakım Hizmetleri
HEMEN BÄ°LGÄ° ALIN
0506 490 80 65
​
​
0541 577 84 64
0541 577 84 66
Genel Rehabilitasyon
Rehabilitasyon, Latince habil kelimesinden gelmekte olup, habilitasyon bilinmeyen bir ÅŸeyin anlaşılması olarak açıklanmaktadır. Rehabilitasyon; doÄŸuÅŸtan ya da sonradan hastalık, kaza yada yaralanma sebebiyle bir kısım yeteneklerini kaybetmiÅŸ bireyi tıbbi, psikolojik, sosyal ve mesleki yönlerden mümkün olan en yüksek seviyeye ulaÅŸtırarak kendine, ailesine, topluma daha faydalı olmasını amaçlayan, kalıcı sakatlıkların sonuçlarını minimal seviyeye düÅŸürmek için düzenlenen tedavi edici bir çalışma sürecidir.
Rehabilitasyon ile ilgili pratikte ilk uygulamalar Hipokrat ile gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir. Hipokrat, organların kullanılmamasına baÄŸlı atrofileri egzersizle tedavi etmiÅŸ, takma cihazları açıklamış ve obez kiÅŸilere yürümeyle zayıflamayı tavsiye etmiÅŸtir. Daha sonra Vincent de Pauld’ün kurduÄŸu bir yurtla rehabilitasyon düÅŸüncesi artmış ve II Dünya Savaşı’ndan sonra yaralı, sakat askerlerin çoÄŸalması ile rehabilitasyon ihtiyacı yaygınlaÅŸmıştır.
Rehabilitasyonda hastaların fiziki eksikliklerinin azaltılması, olanaklar dahilinde bundan kurtulmasını saÄŸlamak, fiziki yetersizlik kapsamında hastanın çalışmasına katkı vermek, kiÅŸinin yeteneklerini kullanmasını saÄŸlamak en önemli hedeftir.
Rehabilitasyon programları, eÄŸitim, danışmanlık, bakım ve tedavi faaliyetleri gibi hizmetlerle yürütülmektedir. Rehabilitasyon, bireyin ailesi ve toplum ile yeniden birleÅŸmesini gerçekleÅŸtirerek, iÅŸlevlerini optimal düzeyde sürdürmesini saÄŸlar.
Bunun yanında rehabilitasyonun;
-
Sekonder problemlerin (spastite, bası yaraları, kontraktür) ve fiziksel deformitelerin engellenmesi,
-
Sakat bireylerin koltuk deÄŸneÄŸi, baston, yürüteç, tekerlekli sandalye, protez, ortez gibi günlük yaÅŸam aktivitelerini kolaylaÅŸtırıcı yardımcı cihazlar kullanarak kendi yaÅŸamlarını bağımsız olarak ilerletilmesi,
-
Hastalıktan etkilenmiş organ ve sistemlerin fonksiyonel kapasitesinin artırılması,
-
Hastalıktan etkilenmemiÅŸ organ ve sistemlerin güç ve kapasitelerinin geliÅŸtirilmesi,
-
Kronik hastalığa sahip bireylerin bulunan fonksiyonlarının ve öz-bakım direncinin artırılması,
-
Sosyal ve iÅŸ çevresini uygun hale getirerek ve psikolojik destek saÄŸlayarak bireylerin yaÅŸam kalitesinin yükseltilmesi gibi amaç ve yararları vardır.
Rehabilitasyon; fizyoterapi, kas eÄŸitimi, beslenme eÄŸitimi, psikoterapi, gevÅŸeme yöntemleri, genel saÄŸlığı koruma ve geliÅŸtirme, öz-bakım eÄŸitimi, kullanılan ilaçlarla ilgili eÄŸitim, taşıma, ev içi düzenleme, iÅŸ rehabilitasyonu, cinsel rehabilitasyon ve konuÅŸma rehabilitasyonunu kapsayan programları içermektedir. Nörolojik (serebrovasküler olay, multiple skleroz, lateral skleroz, myestania gravis), romatolojik (romatoid artrit, osteoartrit, ankilozan spondilit), pulmoner (kronik obstrüktif akciÄŸer hastalıkları), ortopedik, kas-hareket sistemi hastalıklarında ve amputasyonlarda, yataÄŸa bağımlı hastalarda, travmatik beyin ve spinal kord yaralanmalarında, kronik böbrek yetmezliÄŸi, yanıklarda, doÄŸumsal hastalıklarda , kanserlerde, aÄŸrı yönetiminde, kalp ve yaÅŸlılığa baÄŸlı geliÅŸebilecek sorunlarda rehabilitasyon programları uygulanmaktadır.